söndag 16 december 2012

Tredje advent & lussebak.

Trevlig tredje advent! 
Jag har haft en skön ledig dag, med julmarknad på Murberget, och äntligen lussebulles-bak! 
Jag älskar saffransbullar, men erkänner att jag inte är så förtjust i russin, så jag toppar med pärlsocker istället. Gott och blir minst lika fint.  Jag använder mig av receptet som står på baksidan av mjölpåsen, (vetebullar) fast med saffran då så klart, jag använder oftast två påsar saffran, för är det saffransbullar skall de smaka som det också. Men tänk på att inte använda så mycket mjöl, och arbeta degen länge, gärna med bakvispar eller maskin. Så här blev mina! 

torsdag 13 december 2012

Kransar.

Att göra vackra dörrkransar har blivit lite utav en specialitet på jobbet på sistone =)

God Jul Kola!

Helt frälst av denna otroligt goda kola! På tok för lätt att göra, och på tok för god! 
Ni måste prova! =) Hittade receptet på en fin skylt hos Gårdsbutiken i Härnösand.  Kul med recept, och fin att ha framme som dekoration! Jag ändrade receptet lite eftersom jag gillar farinsocker, så tog hälften vanligt strösocker och hälften ljust farinsocker. Sedan kokar man ihop alla ingredienser, tar ju sin lilla tid, men det är värt det. Gör kulprov för att bestämma konsistens. Lägg ett bakplåtspapper i en liten ugnsform och låt den stelna. Skär lagom stora bitar och slå in med cellofan eller papper. 

MUMS! Mina är snart slut, måste göra en stöpa till....


måndag 10 december 2012

Julpyssel

Trevlig andra advent! <3
Julpyntat och pysslat lite hemma idag. Gjort en ljusdekoration med blockljus, härlig kryptomeria och mossa. Här är ett lite steg för steg tips för hur jag gjorde. 

Du behöver: 
ett snyggt fat eller en fin skål
en plastpåse
 oasis
blockljus
mossa
kryptomeria, eller gran
ståltråd
tändare
valfritt pynt


 Börja med att blötlägga oasisen, och täck skålen/fatet med en plastpåse eller lite cellofan. Är du rädd om fatet som jag är så är det bra att skydda den mot skador. Mitt snygga fat jag använder har jag fått av en kompis, och det är så fint! 

Klipp därefter ett par bitar kraftig ståltråd, använd en tändare och värm tippen lite och stick in dem i botten på blockljusen, detta kommer göra att de kommer stå stadigare.
Lägg den blöta oasisen på plats, man kan ev. skära bort lite på kanterna. 
Stick ned ljusen, har du ljusdekorationer är det smart att värma dem innan man fäster dem, för att undvika sprickor på ljuset. Min superfina God Jul - skylt fick jag i julklapp förra året, men jag vet att den är köpt på Behändigt i Härnösand. Så fin!

När ljusen står stadigt, kan man börja sticka gran eller i mitt fall kryptomeria, och sedan täcka med mossa. Jag har dekorerat med kottar, men det går ju fint med nästan precis vad som helst. Lite kanelstänger hade ju varit fint, eller kanske ett snyggt band. 
Enkelt & snyggt, eller hur? =)

torsdag 6 december 2012

Supergod knäck.

Receptet till den här knäcken hittade jag i tidningen Hembakat, tyckte det lät så spännande med farinsocker i blandningen, så var tvungen att prova. Mycket uppskattat, lite godare smak än den med bara "vanligt" strösocker, om jag får säga det själv... Jag gillar knäcken då den inte är så himla hård, så får gärna vara mer som en kola, än karamell, annars kan tandräkningen bli dyr kring jul. Jag kokar den hellre precis lagom, än för länge. Men det är en smaksak, så gör kulprov eller ta temperatur och känn efter. Det är rätt långdraget att koka knäck, och man får verkligen inte lämna den oövervakad - för bränd knäck är det ingen som tycker om. Men den hör ändå julen till för min del, så det är värt lite extra pyssel och tid.

Så här blev mina, med supersöta formar från Åhléns! 


Recept:
1 dl strösocker
1 dl farinsocker
2 dl ljus sirap
2 dl grädde
2 msk smör
(ev smaksättning, nötter, krossade polkagrisar)

Blanda samman alla ingredienser i en kastrull och koka ihop, rör om nästan hela tiden så den inte kokar över eller bränner fast, ha rätt så låg temperatur på plattan. Gör regelbundna kulprov i en skål med kallt vatten, den skall koka till mellan 123-130 grader. När den går att forma till en kula är den klar. 
Ta från plattan och häll upp i formar. Låt stelna och lägg i tex. en fin burk. <3

söndag 2 december 2012

Första Advent.

Hoppas att ni alla har haft en trevlig första advent! 
Jag har haft en jättemysig dag på jobbet under skyltsöndagen, mycket folk på stan och jättebra väder - även om det var lite kyligt idag, nu är onekligen vintern här! Har hunnit blivit bjuden på kaffe hos en kompis, middag hos svärföräldrar sedan och kokat julens stora knäck-kok. Tror jag hällt upp knäck i över 150 stycken formar, så kommer säkerligen att drömma om knäck inatt. Men nu är det gjort!  Recept och foton på knäcken kommer i morgon =)


Har även slagit in lite julklappar. Jag vet att jag är i tidigaste laget att vara nästan klar med klapparna nu, men jobbar man inom handels så lär man sig snabbt att skall man hinna med dem, ja då måste man börja i tid. För sen finns det ingen chans att gå på stan och leta. Julen är den tid på året som är som mest hektisk i en blomsteraffär, eller egentligen vilken butik som helst, men det är även den tiden på året som är roligast att jobba. Jag har nog alltid älskat allt som hör julen till, att inte jobba på julafton det finns inte hos mig, det är den absolut roligaste dagen på året att jobba! <3

Det är så kul att slå in paket! Har oftast ett färgtema varje år, förra året var silver vitt & guld, i år kör jag på klassikt brunt, guld och rött. Sedan jag vart kattägare så har jag avstått från att använda "vanliga" presentsnören då jag slår in mina paket, utan använder band, rep eller papperssnören, men ej plast. Det är fantastiskt fint att blanda olika papper, tex. ett med mönster, och som i mitt fall, ett enfärgat silkespapper. Extra piffigt blir det om man knyter dit en liten kula eller annan liten dekor, jag har små guldstjärnor i år, som jag hittade på Jysk för endast 1:-
Billigt, elegant och ser lite extra lyxigt ut.