onsdag 28 november 2012

Mjuk pepparkaka.

Jag använder alltid just det här receptet till sockerkakor eller andra mjuka kakor. Den blir alltid saftig och luftig, jag ändrar bara smaksättningen efter säsong.  Just nu är det ju perfekt med mjuk pepparkaka.


Recept
(Jag använder mig av kaffe kopps mått, ca 1 cm från kanten på koppen. 
1 kopp är strax under 1,5 dl)

2 ägg
2 kkp strösocker
1 kkp vatten
2 kkp vetemjöl
2 tsk bakpulver.
1,5 tsk kanel
1 tsk malda kardemummakärnor

Gör så här
Vispa ägg och socker vitt och luftigt, tillsätt vatten, mjöl och bakpulver under omrörning, vispa aldrig i de torra ingredienserna, för att undvika att man får en seg kaka. Tillsätt kardemumma och kanel, blanda väl.

Smöra och bröa en form, och grädda kakan i ca 35 minuter i 175 grader. 
(varmluftsugn något lägre temperatur, jag gräddar i ca 160 grader.)

söndag 25 november 2012

Dagens Loppisfynd.

Haft en helt perfekt söndag, vilket söndagar har en förmåga att sällan vara. ;)
Har varit på Blå Porten Antik & Loppis och fyndat massor! Hittade superfina kristallglas, ett vackert uppläggningsfat, julbricka, smyckeskrin, gräddkanna & sockerskål.
Även varit och gosat med 5 veckor gamla ragdoll kattungar och blivit bjuden på middag. Om 7 veckor skall en av dem flytta hem till mig och min sambo. Längtar så otroligt! 

Här är mina fina loppisfynd idag! 
Så nöjd! Älskar Blå Porten!

tisdag 20 november 2012

Tips!

Ett kul tips till servering & uppläggning - gamla gran ljushållare.  
Finns de inte i förrådet bland julpyntet, finns de garanterat på loppis för lite och ingenting, jag hittade mina på Eriksshjälpen för enbart 3:-/st. =)

Man nyper helt enkelt fast dem på kanten av ett fint fat eller en fin bricka, tillsammans med lite gran, kryptomeria, fina gröna blad eller blommor. Jättefint att duka fram till fikat med lite julgodis Tex.
Det är även fint att sätta på placeringstallriken till middagsdukningen. Ett ljus/placering, på så vis får varje gäst sitt eget ljus. =)




tisdag 6 november 2012

Kolasnittar med saffran!

Ja, jag vet... men jag kunde verkligen inte hålla mig. Jag är så sugen på att julbaka, men det är kanske i tidigaste laget för att slå på stort med pepparkakor och lussekatter. Men, jag fick en annan idé. 

Jag bakade kolasnittar - med saffran i! Vilket blev som jag befarade.... hur gott som helst! ;)
Det är Leilas kolasnittar, utan ingefära, men med lite mindre än en halv påse saffran i, som jag har stött tillsammans med lite av strösockret.

Vackra, goda och doftar underbart!